Covasna

Covasna – oraş al cărui nume îl poartă şi judeţul în care se află – este situată în partea de sud a unei regiuni depresionare din arcul Carpaţilor, cunoscută sub numele de depresiunea Tîrgu Secuiesc. Denumită şi “staţiunea de 1000 de izvoare de sănătate”®, datorită abundenţei varietăţii şi valorii deosebite a factorilor naturali de cură – Covasna -, se află la 35 km de Sfîntu Gheorghe, la 60 km nord-est de Braşov şi la 250 km nord de Bucureşti.

Staţiunea Covasna are un caracter geologic specific, este foarte bogată în manifestări postvulcanice, care se prezintă sub forma unor degajări puternice de bioxid de carbon (mofete), sau dizolvate în ape (ape carbogazoase). Emanaţiile carbogazoase sunt legate de vulcanismul care a avut loc in regiunea Harghita-Caliman-Gutâi la sfârşitul poliocenului şi la începutul cuaternarului.

Gazele naturale emanate conţin bioxid de carbon care atinge o puritate de 98%. Aceste gaze folosite în spaţii special amenajate, denumite mofete, în concentraţii şi durată de timp ştiinţific şi riguros stabilite, constituie un excelent factor natural pentru tratarea unor multiple afecţiuni.

În multe ţări ale lumii s-a încercat tratarea bolilor cardio-vasculare prin acest procedeu uluitor de miraculos, însă s-a renunţat, deoarece aducerea sau fabricarea bioxidului de carbon în cantităţile necesare tratamentului reprezentau sume exorbitante.

Aerul staţiunii este bogat în ioni negativi, puternic ozonat şi deosebit de pur. Acest aer “spală” plămânii şi sângele, respiraţia devenind tot mai uşoară şi adăncă, iar ionii negativi constituie un element de cruţare, relaxare şi tratarea a bolilor nevrito-astenice.

Datorită multiplelor factori naturali de cură, şi efectele acestora, Covasna este considerată de specialişti ca una din cele mai complexe staţiuni din Europa şi chiar din lume.