a mofetta

A BENE mofetta gyógymechanizmusa

A mofettagáz túlnyomó többségét alkotó széndioxid a bőrön át hatol be a szervezetbe, és különféle idegi-fiziológiai reflexfolyamatokat indít el:
– tágulnak a szív koszorúerei és a végtagok verőerei, javul a vénás visszafolyás
javul a szívizom vérellátása
– a vérnyomás normalizálódik (magas vérnyomás esetén csökken, alacsony vérnyomás esetén emelkedik).

A gáz ingerli a melegérző receptorokat, következésképpen perceken belül melegérzés önti el a kezelt beteget, először a combjaiban, majd az altestében és tovább. A mofettában alig 5 perc után az orr, az ujjak és a lábujjak hőmérsékletének gyors emelkedése észlelhető, amely egyeseknél a 10ºC-ot is elérheti. Azaz csökken a szóbanforgó hőmérsékletkülönbség, javul a beteg szerv vérellátása. A gáz értágító hatása rendkívül kedvezően befolyásolja a reumatikus panaszokat.

A Bene mofettában a hipertóniás betegek álllapota lényegesen javul. Ezer magas vérnyomásos beteg (18-85 életév) megfigyelése alapján 12-15 fürdő után (5-20 percesek) az átlagos értékek megközelítik a normálisat, természetesen ehhez a környezetváltozás, az aeroionizáció és a gyógyszeres kezelés is hozzájárult. A Bene mofettában feltörő széndioxidgáz, kevés nemesgáz mellett igen kis mennyiségben α-sugárzó radont is tartalmaz, ami a mofettagáz radioaktivitásának az alapját képezi. A Bene mofetta gázának radontartalma szűk határok közt 0,31 nCi/l érték körül ingazodik. A mofetta gáztermében a radon mellett radioaktív aerosolok formájában jelen vannak ennek bomlástermékei is. A mofetta radioaktív komponensei a betegek testfelületén és ruháin adszorptíve megkötődnek, a testfelület teljes inaktiválódása 3 óra elteltével következik be.

Kezelési javallatok

I. Szív- és érrendszeri betegségek:
a.)
A szívizom betegségei: reumás eredetű szívizomgyulladás utáni állapot, szívizom károsodás, szívkoszorúér elzáródás utáni állapot, infarktus utáni állapotok 6 hónap elteltével
b.)
Szívbillentyű bántalmak: enyhe mitrális és aorta billentyű betegségek
c.) Periferikus érbetegségek: végtag erek elmeszesedése és visszérbetegség
d.) Magas és alacsony vérnyomás
e.) Szívműtétek utáni stabilizált állapotú betegek

II. Bőrbetegségek: psoriázis (pikkelysömör), allergiás bőrbántalmak, idült ekcémák, neurodermatitis (idegrendszeri zavar következtében kialakuló, foltokban megjelenő bőrelváltozás)

III. Nőgyógyászati betegségek: hüvely és méhnyak idült gyulladásai, méh és méhfüggelék idült gyulladása, a méh körüli kötőszövet idült gyulladása, medencei hashártya idült gyulladása, a kismedence gyulladása utáni állapot, a méh rögzült hátrahajlásai, nemi szervek fejletlensége, sterilitás (meddőség, magtalanság) különösen a nemi szervek mérsékelt fejletlensége miatt, ammenorhoea (a havivérzés elmaradása), hypomenorhoea (rövid ideig tartó és kis mennyiségű havivérzés)

IV. A végtagizületek és a gerincoszlop idült, gyulladásos, reumás bántalmai

V. Környéki idegrendszer idült bántalmai, agyvérzés és agyi trombózis utáni idült állapotok. Nevrozisok.

Ellenjavalt esetek: a betegségek heveny (akut) szakasza, fertőző betegségek, nemi betegségek, rákos megbetegedések, egyes szívritmus zavarok, előrehaladott szívelégtelenség.

 

A SZÁRAZ SZÉNDIOXIDOS GÁZFÜRDŐZÉS (MOFETTÁZÁS) ALAPVETŐ, KÖTELEZŐ SZABÁLYAI

 

1.      A mofettázások megkezdése előtt végeztessünk szakorvosi vizsgálatot.

2.      A mofetta helyiségébe való bemenet, kijövetel és tartózkodás alatt kerülni kell az élénkebb mozgást, ami által a gáz felkavarodhat.

3.      A mofettázások időtartama 5 perccel kezdődik, és fokozatosan 20 percig növelhető.

4.      A mofettázás alatt az öltözetünk legyen lehetőleg minél lezserebb, de nem szükséges a lábbelik levétele.

5.      Bármilyen rosszullét esetén azonnal hagyjuk el a mofettát!

6.      Véletlenül beejtett tárgyakat csak a program végén, a gáz kiszivatása után a tulajdonos vesz ki. Apró tárgyakat – melyek a lécezet alá estek – nem tudunk kivenni.

7.      A piros szalag jelzi a gáz szintjét a mofettában. Kérjük kedves vendégeinket, hogy a mofettázás alatt a lépcsőzet azon részén helyezkedjenek el, ahol a piros szalag magassága nem haladja meg a szív szintjét!

8.      A mofettagáz 96 – 98 % széndioxidot tartalmaz. Nagyon veszélyes, belélegzés esetén halált is okozhat! Ezért szigorúan tilos a piros szalag szintje alá hajolni, és a gázt belélegezni!

9.      Szeszes italok fogyasztása után mofettázni tilos!

10.  Ezen szabályok be nem tartásából eredő következményekért a tulajdonos nem vállal felelősséget!!!