Kovászna

Kovászna-fürdő – melynek nevét a megye is viseli – a Kárpátkönyöki medencerendszer délkeleti peremén, a kézdivásárhelyi medencében, a Berecki havasok lábánál található. Az “ezer gyógyvíz városa”® – természetes gyógytényezőinek gazdagsága és értéke alapján kiérdemelt jelző – 35 km távolságra van Sepsiszentgyörgytől (keleti irányban), 60 km távolságra Brassótól (északkeletre), és 250 km-re (északi irányban) Bukaresttől.

Kovászna területe különleges geológiai adottságoknak örvend, ugyanis rendkívül gazdag vulkáni utóműködések eredményeként keletkező erőteljes széndioxid gázkitörésekben (mofetták) és szénsavban bővelkedő ásványvizekben (borvizek). A széndioxidos gázkitörések jelenségei a Kelemen és Hargita hegység poliocén végi és negyedkor eleji vulkanizmusával kapcsolatosak.

A felszínre törő természetes gázak főleg széndioxidban gazdagok, amelyeknek a tisztasága eléri a 98%-ot is. Ezek a gázak célszerűen kialakított helyiségekben (mofetták), tudományosan megállapított gyakorisággal és időtartamban használva, kitűnő gyógytényezőnek bizonyulnak nagyon sok betegség kezeléséeben.

A világ több országában megpróbálták a szív és érrendszeri betegségek kezelését ezzel a csodálatos eredményeket adó módszerrrel, de felhagytak vele, mert a széndioxidgáz termelése és szállítása – a kezelésekhez szükséges mennyiségekben – óriási összegekbe került.

A helyiség levegője nagyon gazdag negatív ionokban, ózondús és kivételesen tiszta. Ez a levegő mintegy átmossa a tüdőt és a vért, a lélegzés mind könnyebbé és mélyebbé válik, az idegrendszeri megbetegedések pedig enyhülnek.

A sokrétű gyógytényezői, valamint a gyógytényezők hatásfoka alapján, a szakértők Kovásznát Európa és a Világ egyik legkomplexebb gyógyhelyének tekintik.